top of page
  • Obrázek autoraCHR

Poděkování za první přednášku přeživších genocidy Ujgurů

Rádi bychom poděkovali Rahimě Mahmut, ředitelce pobočky Světového ujgurského kongresu (WUC) ve Velké Británii a výkonné ředitelce organizace Stop Uyghur Genocide, jakož i Gulbahar Haitiwaji a Kalbinur Sidik, které přežily věznění v čínských koncentračních táborech, za jejich účast na pondělní přednášce pro studenty a veřejnost. Jednalo se o unikátní moment svědectví zla, o němž v evropském kontextu uvažujeme pouze jako o minulosti 20. století. Děkujeme též Mgr. Ondřeji Klimešovi, Ph.D. za moderování a sdílení svých znalostí, jakož i v neposlední řadě děkanovi PF UK prof. JUDr. Radimu Boháčovi, Ph.D. který ve svém úvodním slově zdůraznil důležitost ochrany lidských práv v globálním kontextu.
Vystupující v návaznosti na přednášku sdíleli svou zkušenost též se studenty předmětu Ochrana občanských a lidských práv.
Pokud byste se o tématu rádi dozvěděli více z pohledu lidské zkešenosti, pak Gulbahar Haitiwaji zachytila svou zkušenost s totalitním praktikami v autobiografické knize "Přežila jsem čínský gulag".
Právní pohled na problematiku nabídne Sir Geoffrey Nice QC, předseda Ujgurského tribunálu v Londýně a žalobce Mezinárodního trestního tribunálu pro bývalou Jugoslávii, a Alda Zammit Borda, vedoucího výzkumu a vyšetřování Ujgurského tribunálu v Londýně, a to na přednášce 24. října od 18:00 na PF UK v místnosti č. 100.
Velké poděkování patří též organizaci Forum For Human Rights za spoluorganizaci.
CHR se na vás těší na další přednášce!

logo_souhlas.webp

Centrum
pro konstitucionalismus
a lidská práva PF UK

Chcete, aby Vám další novinky ze světa lidských práv a konstitucionalismu neutekly? Přihlašte se k odběru CHR!

Děkujeme, že Vás zajímají lidská práva!

  • Facebook
  • Twitter
bottom of page